Backcountryåkning i Arjeplog

Februari månad hade börjat närma sig sitt slut och många ställen i fjällvärlden hade snömängder som inte skådats på flera år. Arjeplog var ett av dessa ställen där snön formligen vräkt ner, och jag såg framför mig snötyngda granar och svettiga fastkörningar. Ett ovälkommet blidväder väntade dock runt hörnet, och det gäller som bekant att smida medan järnet är varmt, så jag packade skoterkostymen och gav mig av.

Text och foto Johan Hisved

backcountry_arjeplog_photo_johan_hisved_14-02-28-05Anad potential
Jag vet inte hur många gånger jag passerat Arjeplog på min väg till stugan, och trots att jag genom bilrutan ofta konstaterat att det borde finnas riktigt bra åkning däromkring hade det aldrig blivit mer än just ett snabbt konstaterande. En blixtvisit för ett par vintrar sedan gav mig rejäl mersmak, och nu var det så äntligen dags att realisera mina funderingar. Kanske var det därför jag, med en tioårings nyfikenhet, styrde mitt ekipage mot Hornavans östra ände för att möta upp med mina vägvisare för dagen – Joakim Armgren, Johan Sadelius och Oscar Jernberg. De jobbar allihop som skoterguider på Experience Arjeplog och känner således till i princip varenda gran i området, vilket givetvis är ovärderligt för den som vill kunna hitta guldkornen utan att behöva vaska precis hela bäcken.

backcountry_arjeplog_photo_johan_hisved_14-02-28-03Mäktiga vidder
Stället där vi ska spendera dagen kräver en stunds transport för att komma åt, så vi börjar dagen med en lätt uppvärmning. Tänker åtminstone jag. De övriga sätter iväg i ett tempo jag inte sett sedan det glada 90-talet, och isrivarna får garanterat göra rätt för sig. Underarmarna börjar efter ett tag sakta men säkert krampa, och jag börjar faktiskt fundera på att ta en timeout. I samma stund ringer dock lek- och busklockan och vi viker av från leden och börjar slingra oss upp genom skogen. Vi betar av några myrar på vår väg fram, och konstaterar att värmen redan hunnit ta ett grepp om snön. Den är betydligt mer packad än vad den var en vecka tidigare, men det ska nog gå att hitta ställen som klarat sig bättre. Jocke och Johan stannar till och ser sig omkring en stund, och efter att ha smugit upp bredvid dem tror jag mig förstå vad de tittar på. En milsvid utsikt över ett böljande landskap, där sjöar och mer eller mindre stora berg avlöser varandra. Längst borta i väster skymtar betydligt högre fjälltoppar, vita och snöklädda i ståtligaste vinterdräkt.

backcountry_arjeplog_photo_johan_hisved_14-02-28-07Överraskningar i snön
Nu visar det sig att de står på kanten till en härligt kilformad bäckravin, och att de i själva verket spanar efter lämpliga ingångar till denna. Sidan vi befinner oss på är klädd med diverse stenblock och träd i varierande storlek. Att ta sig ner där skulle kräva åtminstone en eller ett par reservmaskiner, och då ingen av oss hade någon sådan med sig finner vi det bäst att försöka runda ravinen och ta oss ner på andra sidan, där det ser betydligt mer inbjudande ut. En lång sluttning där träden står sporadiskt utplacerade, perfekt som lekplats för ett glatt gäng skoteråkare. Snön är dock en aning oberäknelig vilket ställer till problem för Jocke när han ska glida ner längs kanten. Skotern suger bokstavligen fast i underlaget, bakändan sladdar ut och innan någon vet ordet av rullar den herrelös utför slänten. Några minuter, och minst lika många svettpärlor senare har vi fått den på rätt köl igen, och ny kurs tas ut nedåt i bäckens fallinje. Med kurrande magar letar vi oss ut på slät mark för att så småningom fylla på energidepåerna lite grann. Solen lyser med sin frånvaro, men vädret är ändå rätt behagligt när vi parkerar för lunch i en liten skogsglänta.

backcountry_arjeplog_photo_johan_hisved_14-02-28-04

Utmanande och rolig terräng
När magarna är mättade och det obligatoriska skotersnacket avhandlat kastar vi oss upp i sadlarna igen. Jag har ingen egentlig aning om var vi faktiskt befinner oss, men kan konstatera att omgivningen ser gynnsam ut. Storvuxna, halvt snötäckta granar, och nästan ingen björksly i sikte. Vi ringlar iväg genom skogen, och rätt snart kommer vi ut i ett område där träden ställt sig åt sidan, som för att ge rum åt den underliggande terrängen. Där uppenbarar sig stora, runda stenar, övertäckta med ett tjockt lager snö, som gjorda för att skutta omkring på. Då vi är fyra maskiner betar vi av stället tämligen omgående, och jag siktar istället in mig på en liten ränna som letar sig uppför berget. Tummen planteras in i styret och jag tjänar snabbt ett flertal höjdmetrar innan den lilla rännan plötsligt blir än mindre och täckt med träd. I ett försök att hitta en väg ut viker jag av mellan två furor, när jag plötsligt tvingas till panikbroms. Det visade sig gömmas fler träd i bakgrunden, och för att inte riskera några krökta a-armar får jag helt sonika kapitulera och erkänna mig fastkörd.

backcountry_arjeplog_photo_johan_hisved_14-02-28-11

Repris, troligtvis!
Eftermiddagen fortsätter på den sedan tidigare inslagna vägen. Skråkörning mellan stock och sten blandas med några sköna nerlägg på myrarna, fastkörningar, och kanske en och annan rullekörning. Tiden går i alla fall fort när man har roligt, och skymningen kommer fortare än en måndagmorgon. Svettiga och småtrötta börjar vi färden tillbaka till startpunkten. Det går av någon underlig anledning inte riktigt i samma hastighet som senast vi åkte sträckan, något mina underarmar ringde och tackade mig för en stund senare. Väl tillbaka vid Experience Arjeplog får den något frusna kroppen en värmande och välbehövlig kopp kaffe innan det är dags att ställa av hemåt igen. Det har varit en riktigt bra dag i Arjeplogs bakficka, och nu vet jag vad jag har missat alla dessa gånger jag bara passerat. Förhoppningsvis kommer snön ligga djup även kommande vinter, då gör vi om det igen!

backcountry_arjeplog_photo_johan_hisved_14-02-28-08


 

INFO ARJEPLOG

Allmänt
Trots sin ringa storlek har orten ett relativt stort serviceutbud. Här finns ett flertal hotell och restauranger, två bensinstationer och lika många matvaruaffärer. Allt du behöver för en långhelg med andra ord. Körningen finner du i stort sett runt knuten, om än med vissa transportsträckor.

Boende
Kraja Stugby & Camping www.kraja.se
Hotell Silverhatten www.silverhatten.se
Hornavan Hotell www.hornavanhotell.se
Hotell Lyktan www.hotellyktan-arjeplog.se
Fjällgården Vandrarhem www.fjallgardenarjeplog.se

Hyra skoter
Experience Arjeplog www.experiencearjeplog.se
Camp Gauto www.campgauto.se

Ta sig hit
Med flyg tar du dig snabbt och smidigt till Arvidsjaur. Därifrån tar du dig relativt enkelt de åtta milen till Arjeplog med buss eller hyrbil. Vill du hellre åka tåg ska du se till att kliva av i Jörn, och där kliva på bussen västerut. För information om tidtabeller kolla www.sj.se samt www.ltnbd.se